Fredrik trivs som fritidsledare för barn och unga i Uppsala

DB8BBD9DAA8443ABB0D64AD43A6A9F78jpg

Fredrik Göransson

Han flyttade till Uppsala för tretton år sedan för att han alltid trivdes där när han vistades på Folke Bernadotte-hemmet under olika perioder som barn och tonåring.

-Jag bodde i Östersund och fick olika insatser på Akademiska Sjukhuset med träning och eftervård på Folke Bernadotte. Känner mig hemma i den här stan och är glad över att jag bor i centrum.

Fredrik är 47 år och har en tvårummare på andra våningsplanet. Någon enstaka gång har hissen krånglat, en period fick han bo i en annan lägenhet när hissen byggdes om, men i övrigt finns inget att anmärka på i boendet.

Han jobbar halvtid som fritidsledare på Fyrisgården, en hemgård med fritidshem, idrottsverksamheter, de har en egen idrottsklubb, och olika kurser för barn. Även verksamheter för äldre tillhandahålls här.

Sedan han för ett antal år sedan påbörjat ett program för att bli biomedicinsk analytiker gav han upp förhoppningen om att utbilda sig till det.

-Mina matematik- och kemikunskaper var för grunda, så jag accepterade att en naturvetenskaplig bana inte var mitt område.

Han växlade om till att gå en fritidsledarutbildning på folkhögskola och är glad åt det jobb han har. Fyrisgården är till för barn och unga i särskolan, han har elever från högstadiet och gymnasiet.

Han jobbar på eftermiddagarna, från kl 13 eller 14:30 till 17-18. Är ganska slut när han kommer hem och då blir det mest facebook och tv.

Personlig assistans har han inte, däremot hemtjänst för städning och tvätt och lite grand på morgnarna, då han behöver en del hjälp.

-Ibland kan jag känna att jag vill ha mer jobb, ibland inte. Det skulle gagna min ekonomi med mer än 50 procent, men det blir lite krångligt med sjukersättningen då.

Ett intresse han har är att han tillsammans med kompisar i en ölförening provar öl en gång i månaden. De ordnar provningarna själva och en gång om året försöker de åka på en ölmässa, men det är inget de alltid har råd med.

Han planerar att komma i gång med träning och gym, men det har inte blivit av än, fast han tror att möjligheter finns i Uppsala.

Fredrik har körkort men inte bil längre. Han använde den sällan och fick problem med hälsan genom att han fick epilepsianfall några gånger, men nu är det flera år sedan de förekom och han tror han skulle få tillbaka sitt körkort om han försökte. Tycker inte längre att han har så stor nytta av en bil i förhållande till kostnaden.

Till jobbet rullar han i sin stol, ofta med hjälp av en elcykel som han kan koppla till rullstolen. Det går fortare med cykeln än enbart stolen och han spar axlar och handleder.

Förr var han aktiv i olika föreningar. Det var idrottsföreningar, RBU och NHR, men han kände sig inte sedd i NHR. Nu är han medlem i Spin-off och vill gärna se att föreningen försöker påverka politiskt. En alltjämt aktuell och viktig fråga är tillgänglighet, anser han.

-Jag tycker det är ett oprioriterat område fortfarande. För tio år sedan var jag med i en förening i Uppsala som gick runt och anmälde olika ställen till kommunen som var otillgängliga för oss. Vi menade att det handlade om enkelt avhjälpta hinder. Nu, efter alla år, får vi brev från kommunen att de inte lovat åtgärda det vi anmält utan lagt ner alla anmälningar.

Han har en musikalisk favorit i Sverige som höjer sig över alla andra och det är Joakim Thåström.

-Otroligt bra.

Fredrik anser att han haft tur med sin hälsa och klarat sig från de värsta tänkbara pärserna jämfört med många andra som lever med ryggmärgsbråck. Han har bra kontakt med Urologen på Akademiska och för allt annat går han inte via husläkare på Vårdcentral utan till en läkare på Habiliteringen som han känner förtroende för. Där får han årskontroller och när så behövs remisser till andra kliniker.

Fick han välja fritt skulle han resa mer. De bästa resorna han gjort var med en kompis när de gjorde båtkryssningar i Medelhavet. De gjorde besök i italienska hamnar på ena kryssningen och åkte runt i Balkan på den andra.

-Fartygen var funkisanpassade, men det kunde bli lite problem i hamnarna, även om det löste sig på något sätt i alla fall. Tyvärr är det inte billigt att resa så, men det var väldigt kul.

Renée Höglin