Intervju med Maria Johannesson

Intervju med Maria Johannesson

 Mia o Dorran 2JPG

 Bildtext: Maria med valpen Doris.

 

Maria Johannesson gillar att gå på musikal

-Jag har sett Mamma Mia tre gånger i London och när det inte är pandemi så bokar jag in besök så ofta jag har möjlighet på olika musikaler, säger Maria.

 

Maria är 31 år, bor i Göteborg i egen lägenhet med sin lilla hund Doris. Hon jobbar som ekonomiassistent/kontorsadministration på företaget Almondy, dom som gör frusna Mandeltårtor, ni vet.

 

-Jag är glad och positiv i alla fall utåt, men kan känna mig lite nedstämd och ensam ibland. Ändå är jag en riktig kämpe med tanke på vad jag klarat av på grund av mitt ryggmärgsbråck. Tuff men sjukt nervös i vissa situationer som att hålla redovisningar inför många människor. Så säger Maria när jag ber henne beskriva sig själv. Hon ryggar ändå inte för utmaningar men behöver rätt mycket pushning och efteråt så är hon glad att hon gjort det. Som att åka till Lissabon och delta i IF:s ungdomsworkshop som hölls på engelska.

 

Hon tycker om att resa och gillar England dit hon åkt ensam flera gånger.

-Folk är så trevliga och hjälpsamma där när man kommer gående med krycka, säger Maria.

 

Maria bor nära sina föräldrar och det är hon glad för eftersom hon ibland behöver lite hjälp. Hon har boendestöd från kommunen en gång i veckan 1,5 timme som hjälper henne att städa. För annat stöd och hjälp, till exempel med Doris, den nio månader gamla Cavalier King Charles spaniel -valpen, men Doris är på hunddagis de sex timmarna om dagen som Maria jobbar.

 

Maria har egen bil vilket hon är mycket glad för.

-Bilen är min frihet. Jag skulle inte kunna ta mig till jobbet med kommunala färdmedel därför att hållplatsen ligger för långt från jobbet och jag klarar inte att gå den biten. Bilen är automatväxlad och har förlängda pedaler eftersom jag är så kort, säger Maria.

 

Maria har en full vecka, förutom jobbet, och det tycker hon om.

Måndagar gymmar hon på Rehab

Tisdagar är det boendestöd 16:00-17:30

Onsdagar vattengympa på Dalheimers hus

Torsdagar styrketräning med ledsagare (mamma)

Fredagar (varannan) massage som hon får genom jobbet. Skulle behöva det varje vecka , säger Maria.

 

Hon måste träna sin kropp och hålla igång för att inte få ont i rygg och axlar. Vilket har blivit värre och värre med åldern. Hon har börjat använda rullstol mer men tycker det är jobbigt och säger att man även måste träna rullstol för att få rätt teknik och inte få mer ont.

Träningen på Rehab har hon hittat själv och får gå där lite på nåder. Vuxenhabiliteringen hade inget att erbjuda.

Hon har ingen samordnare och går på kontroll en gång per år på vuxenhab. Utöver det har hon ingen kontakt med dom men skulle vilja att dom brydde sig mer och erbjöd mer möjlighet till träning.

 

Lilla hunden som är allt för Maria, hjälper till att hålla igång kroppen.

-Jag har gått ner 7 kg sen Doris kom, säger hon med ett litet skratt.

-Jag har aldrig kunnat gå långpromenader men jag har hängt med bättre än vad jag gör nu,  2015 gjorde hon sin andra scoliosoperation som gör att hon måste vara mer försiktig så att hon inte ramlar Och hon har svårt att böja sig framåt eftersom hon är stelare nu. Hon älskar att vara ute och det känns tungt att inte kunna det på samma sätt som förr.  


2jpg

Men hon cyklar ofta och då får Doris följa med i cykelkärra.

Maria drömmer om att flytta till mormors hus på landet och ha ett jobb där man får ha med sig sin hund. Hon var mycket hos sin mormor och morfar på Tjörn när hon växte upp och är där fortfarande nästan varje helg och hon tycker mycket om att gå omkring på klipporna och njuta av lugnet vid havet. Hennes morfar finns inte längre och han var mycket viktig för Maria och hon saknar honom mycket.

Maria drömmer om ett annat jobb, ett jobb där man får röra sig lite mer men samtidigt har möjlighet att sitta när man blir trött i kroppen. Hon gick Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet och har praktiserat på förskola men det var för mycket rörelse där. Mycket bära och lyfta och lite för stressigt. Hon började sommarjobba på Almondy och har sedan jobbat sig upp till ekonomiassistent/kontorsadministration. Hon skulle vilja utbilda sig till något men vet inte till vad.

Jag frågade hur det var med kärleken och Maria säger att hon har alldeles för lite självförtroende, är för blyg och för rädd för förändringar för att börja dejta.

Maria är aktiv i Spin-off:s nätverk i Göteborg. Just nu träffas inte gruppen på grund av rådande omständigheter men hon håller kontakten med vänner hon träffat där.Eva Toft

 

Kontaktuppgift till Maria

maria__johannesson@hotmail.com