Intervju med Therése Franzén

Namn: Therése Franzén

Ålder: 33 år

Familj: Hunden Jasper, mamma, pappa, yngst av 5 syskon; 3 bröder, 1 syster

Bor: I egen lägenhet i Mjölby

Gör: Jobbar på Kulturoteket

Möt Therése, aktiv tjej i Mjölby

Bara gör’t!

En person som pratar mycket, trivs bland folk och som gärna stöttar och hjälper sina jobbarkompisar. Så beskriver Therése Franzén sig själv.

Hund 1jpg  Dans 2 jpg  Hstjpg

Hon bor i egen lägenhet i Mjölby med sin lilla hund, tioårige Jasper, en blandning av Shih tzu och Tibetansk spaniel. Två gånger om dagen får hon hjälp från boendestöd med påminnelse om mediciner, matlagning, samt städning och tvätt en gång i veckan. Måndag - fredag mellan 8:30-13:00 jobbar hon på Kulturoteket, en daglig verksamhet med inriktning på kultur. Hennes mamma går ut med Jasper när Therése är på jobbet.

Therese är glad och positiv under vårt telefonsamtal. Har många fritidsintressen, främst hästar och ridning, men efter att ha hållit på med ridningen i 28 år har hon nu tagit en paus efter strul med ledsagningen.

Hon har fått avslag på ansökan om ledsagning vid ridlektioner. Anledningen är att det bedömts att det inte finns något personligt behov. Behöver hjälp med iordningställande av hästen före och efter lektionen samt hjälp vid upp och avstigning från hästen. Beslutet har överklagats och ligger sedan ett år tillbaka på Förvaltningsrätten.
Personalen på ridskolan har inte tid att hjälpa till eftersom dom har lektioner både före och efter min lektion. 

Jag är besviken över det, eftersom jag känner en kille som har ledsagare och får hjälp på ett gym med vikterna för att kunna utföra sin träning, säger hon. Jag undrar hur det kan vara en sådan skillnad.

Medan vi talar i telefon för den här intervjun ringer det på dörren. En kompis kommer och hämtar hunden Jasper. Therése ska åka på handikapptävlingen Göteborg Open över helgen. Hon åker buss med Östergötlands Parasportförbund och bor på hotell. Hon har med en ledsagare, ledsagaren får bara betalt för 27 timmar trots att resan är från fredag kl 13 till söndag kl 20.

Min ledsagare ställer ändå upp och jag är jätteglad för det, säger hon.

Fritiden är aktiv för Therése då hon sedan ett år deltar i dans tre gånger i veckan i Kvarn-gillets Dansförening. En av kvällarna är hon ledare för en grupp personer med funktionsvariationer, de andra två kvällarna dansar hon själv bugg. Ledarna har uttryckt att ”Dans är för alla”. Hon upplever inte att hon särbehandlas. -Jag tycker det är riktigt kul.

Therese jobbar också i KanDeKanVi, en show- och teatergrupp inom daglig verksamhet. Vi sjunger, dansar, gör småshower och julshower. Uppträder på äldreboenden och andra ställen. På somrarna blir det en allsångsföreställning på en utescen i Mjölby.

Therése mår ganska bra fysiskt och psykiskt men har fått värk med åren i händer, nacke och rygg. Hon går med rullator men sitter oftast i stol för att det är bekvämt.

-Jag vill klara mig mer själv, men minnet sätter käppar i hjulen för det, säger hon.

Hon funderar mycket kring

problematiken och tycker det är jobbigt att hon tappar bort saker. Önskar att hon kunde få träna upp minnet – och säger också att hon måste få vara ledsen ibland.

Ekonomin får hon hjälp med av en god man. Gode mannen, en kvinna, håller också kontakten med Försäkringskassan, följer med på besök hos läkare, Habiliteringen, Rehabmedicin mm, hjälper också Therése att hålla ordning på recept mm. Allt ingår inte i hennes uppdrag, men hon gör det ändå och Therése är tacksam.

För sin diagnos har Therése kontakt med Rehabmedicin på ryggmärgsskadeenheten i Linköping. Hon är osäker på om hon får årliga kontroller och minns inte när hon senast kollade njurarna. Nu har hon kontakt med läkare på Plastikkirurgen och neurokirurgen för att eventuellt få åtgärda sitt ärr på ryggen. Hon skäms över det och vill inte bada med bikini, badar annars gärna både inom- och utomhus.

För annat har ho

n kontakt med Vårdcentralen och tycker hon blir bra bemött där.

Therése drömmer om att träffa en kille att bli sambo med. Känner sig osäker på nätdejting. Har provat med dålig erfarenhet. Hon skulle vilja ha två barn. Ta körkort. Vill ha större rörelseförmåga för att hon känner att hon inte kan göra allt hon vill och inte kan ta sig fram överallt.

Det är snö, trottoarkanter och kullerstenar i vägen, även på nybyggda ställen.

Hon är alltid öppen för att träffa nya vänner och vill du ta kontakt så finns hon här:

guljpg

Mobilen: 076 900 55 57

E-post: tessan.jasper86@hotmail.com

Eva Toft