Operation dödsviktigt


Operation dödsviktigt

Pojken Vide står i en apotekskö och hör ett samtal där den ena säger till den andra:

-Var det redan dags att dra på sig träkostymen och kola vippen?

Då frågar han sin pappa vad tanterna egentligen pratade om. Pappa tittar ner i golvet och säger:

-De pratar om någon som eeeeh… har gått bort.

Vide undrar då givetvis vart personen har gått.


AnnaPellajpg

Anna Pella, journalist, författare och förälder till tre barn, varav ett har en flerfunktionsnedsättning, Agnes, 16, tar i sin tredje barnbok om en funkisfamilj upp det svåra temat att ständigt leva med ett livshot mitt i familjen.

Den familj som spelar huvudrollen i hennes böcker umgås med en annan funkisfamilj där ett av syskonen är flerfunktionshindrat. De bägge familjerna firar helger och semestrar ihop för att hjälpa varandra och ha kul utan självömkan. Allt det som blir svårt bland andra, så kallat vanliga familjer blir enkelt när familjemedlemmarna kan identifiera sig med de andra föräldrarna, och när syskonen och de funktionsnedsatta barnen är naturliga för allihop.

Den här gången skulle familjerna ha sportlovet tillsammans. Men en vecka före avfärd blir det förhinder. Barnet med funkisproblem i vänfamiljen har fått lunginflammation med komplikationer. Ligger i respirator.

Ett drama utspelar sig under veckan då Vide och hans syskon och föräldrar omväxlande njuter av fjällvärlden och oroar sig för den andra familjen. Alla vet hur skör Nasim, han som ligger i respiratorn, är. De vet också hur det skulle kunna vara i den egna familjen om Mio, deras syskon i rullstol, skulle bli svårt sjuk.

Till slut går Nasim bort, han dör, och berättelsen blandar ljus, allvar, barnlekar, prat och funderingar om döden. Varför dör man? Vad händer sedan? Hur blir begravningen?

Det är en fin liten bok Anna Pella har skrivit om funkisfamiljen med titeln Operation Dödsviktigt, utgiven på Libris, med pregnanta teckningar av Anna Forsmark som blandar sorgligt och roligt i uttrycket.

Den passar bra att läsa för alla barn och ger möjlighet att diskutera varför vi lever, hur länge och vad meningen med alltihopa är. Särskilt lämpad är den för familjer där någon har en kronisk sjukdom, en funktionsnedsättning eller annan skörhet. Den kan också ge upphov till empati hos läsarna med barn och vuxna som lever med svåra sjukdomstillstånd inpå sig alltid.

Tidigare böcker i serien är Operation Slutstirrat och Operation Rädda Sommarlovet.

Renée Höglin